A-Bloggen fra Bornholm 2009.

Her rapporterer A-Holdet fra Bornholm i uge 19. Henning skriver hjem til mig så snart der er nyt, det vil så blive lagt herind hurtigst muligt.

Lørdag 18. april 2009:

Så er A holdet kommet til Bornholm. Det er sædvanen tro "Store" Niels, Michael "Slæde" Knudsen, Henning og Gert... Første stop er SportDress, hvor der handles nye stænger, waders og lidt endegrej. Niels har en teori om at de store blanke, som tit er tæt på land skal overraskes af en led-delt wobler og køber en "Storm" wobler, som vel nærmest er til åen. 

Bavnodde er første plads, der skal prøves. Det er højt solskin, let til frisk fralandsvind og midt eftermiddag. Niels skal selvfølgelig lige se om den nyindkøbte wobler går som den skal. Den er godkendt og wobleren sendes ud over Østersøen på dens første mission... BANG...og så er det ikke engang løgn... Niels har fisk på i allerførste kast. Den springer af vandet og ser ret pæn ud, endnu engang viser den luftakrobatik - der kan kun være tale om blank fisk! Niels fighter den hårdt og kan kane den ind til en sikker håndlanding. 

Det er helt vildt - 4,25 kg. fordelt på 71 cm. svarende til en kondition på lige knap 1,2. Hvilken start på Bornolm 2009. 

Lidt senere vil Gert også være med - og endnu en blank fisk lader sig narre (denne gang af en ordentlig wobler) - Gladsax naturligvis... Fisken er ikke voldsom - ca. 45 cm. og får friheden igen - men skønt at komme igang. 

Vi er supertændte og fisker intenst indtil solen forsvinder i horisonten. Vi ser et par fisk springe - men får altså ikke flere på land i denne omgang.

 

 

Søndag den 19. april. 

Gårsdagens start en overspringer på 4,25 kg. er vanskelig at slå, men forsøges skulle det. Vækkeuret bimler kl. 04.00 og vi kommer da også op - sådan lidt efter lidt... Vinden var frisk fra østlig retning igår, så vi regner med gode bølger i Salene - men det er dælme koldt og is på bilen... Efter en lille ½ times kørsel gennem rådyrterræn kommer vi helskindet derover.

 Det ser rigtig godt ud, men bølgerne er lige en tand for voldsomme til den flækkede, selvom vi kan se at der står to vovehalse derude. Henning går dog ud mod stedet og vi andre forsøger os ud til højre mod Hestestenen.

 Der går ikke mange kast inden den første lille undermåler forgriber sig på Gerts Gladsax Wobler. Niels har også en undermåler, men får også en flot bette tyksak på måske 45 - 47 cm., som kommer tilbage i bølgerne.

 Knudsen kæmper bravt og bliver ved med at fiske ved Hestestenen i lang tid, men ak - ser eller mærker intet. Tilbage ved bilen kommer også Henning tomhændet tilbage. Det har været vanskeligt at fiske derude til venstre for den flækkede p.g.a. lavvande og de store bølger.

 Vi beslutter os for at tage hjemad og få lavet middagsmad og få lidt søvn i kroppen - inden aftentrækket.

 Vi beslutter os for en tur til Raghammer, hvor vi sidste år fangede rigtig mange fisk. Denne gang fandt ud af, at vi kan køre ned gennem det militære skydeterræn (vel og mærke de dage, der ikke skydes...) - det gør gåturen noget kortere. Da vi ankommer, står der allerede 4 mand på odden, som ikke giver plads til ret mange flere fiskere. Vi får os da kantet lidt ind på dem og får da også plads på selve odden - men det er er småt med fisk, der rigtig vil bide. Knudsen har en del følgere, og Niels har fat i en enkelt i få sekunder og en snuser til fluen. Henning mener også at have haft en følger, der hat suttet lidt på wobleren.

 Vi ser en del mindre fisk springe og et par tyskere dræber et par små fisk. Da solen går væk bliver det virkelig kold og vi slutter fiskeriet for i dag. Temperaturen er nede på minus 1 grad, så det bliver godt at komme tilbage til sommerhuset og få gang i brændeovnen.

 Mandag... Det bliver til en morgenskraber, så den er 05.00 inden vi er ude af lumresækken. Det er også koldt denne morgen med is på bilen og rimfrost på jorden - men det har før kastet fisk af sig, så... kursen er sat mod Bavnodde!

 Istapperne hænger ned ad skrænterne og fingrene er noget kolde, men man fisker jo for fornøjelsens skyld… Vinden er løjet helt af, så det er nemt at spotte en fisk i overfladen. Knudsen er den første der ser en af vandet, men mere sker der ikke den næste times tid – lidt underligt, men vi ved, at det kan ske lige pludselig.

 Jeg (Gert) sidder og snakker med Knudsen, der har skiftet over til bobleflåd og pattegrisen, idet Knudsen får spottet en fisk i overfladen – den napper jeg siger Knudsen, mens han i en elegant bevægelse glider ned af stenen og styrer mod vandet.

Der går vel heller ikke mere end 10 kast inden Knudsen råber ”JEPS” – Belært af tidligere er der ikke noget med at råbe LAKS eller KÆMPE SLÆDE. Knudsen er meget fattet og fighter fisken stille og roligt. Det er en ret stor fisk, men Knudsen mener, den er farvet, da den ikke springer af vandet. Fisken kommer med ind efter lidt tovtrækkeri – den er ca. 68 cm., blank med løse skæl, men mangler sul på kroppen efter vinterens gydning og genudsættes hurtigt uden at have været oppe på land.

 Selvom det var en slank fisk, giver det altid blod på tanden og vi giver den en ekstra skalle. Knudsen har faktisk et godt hug igen, men den slipper med det samme. Henning er også ivrig – måske for ivrig… resulterende i en særdeles kunstfærdig fuglerede, der ikke sådan lige lader sig løse… Han må en tur ind til SportDress!

 Vi bryder op, da fiskeriet dør ud og holder siesta – og spekulerer lidt over, hvor alle de store overspringere mon er blevet af.

 Vi beslutter os for at satse på Ginesminde til aftenfiskeriet efter et besøg hos Nordbornholms Røgeri, hvor Niels indleverer hans overspringer. Der ryger også lige et par fiskefrikadeller og røgede bukser i indkøbskurven.

 Henning insisterer på at blive sat af ved Helligpeder, hvor han for 8 år siden havde fat i en lille fisk, mens vi andre kører helt ud til Ginesminde. (Godt 2 km. fra Helligpeder).

 Vandet ser godt ud og vi fisker et par timer uden at se eller mærke noget. Vi får tændt et bål og gør klar til en gang ristede pølser. Endelig ser vi Henning i det fjerne - tempoet er helt nede - mon han slæber på en stor fisk?

 Nej desværre, det er bare den lange gåtur, der er ved at tage pusten fra ham. Vi andre nynner " På Landevejene vil han vandre..."

 Efter bålristede pølser kan vi lidt igen.

 I første kast er det fast fisk!!! Denne gang er det Gert, der han lokket en ørred frem fra skjul. Det er en flot blank fisk, der ikke har været på gydevandring - 45 cm. og 1100 gram, der denne gang ryger med hjem.

 Kort tid efter har Niels hug, men den får ikke ordentlig fat... få minutter senere ryger en 3 kilos helt af vandet !! Lige pludselig kommer der liv i Østersøen.

 Flere småfisk viser også luftakrobatik og en torsk overfalder også en Gladsax wobler.

 Det bliver atter stille og vi ruller hjemad.

 

Tirsdag. Vi skifter taktik - vil prøve at satse på en heldagstur til Bavnodde. Vi tager derud ved 10 tiden og har planer om at blive til det bliver mørkt - det skal da give fisk.

 Rygterne sige at en 4,5 kilos blev taget i går, så optimismen fejler ikke noget.

 Timerne går... ikke skyggen af fisk. Det er let vind fra øst og sol fra en skyfri himmel og vandet spritklart. Vi plejer altid at få et par fisk på denne lokalitet, men det virker meget dødt.

 Over middag, kommer en ældre bornholmer ned - han plejer også at fiske dernede. Han beretter om en 5,8 kilos overspringer aftenen før - lige ved solnedgang, så det giver ekstra blod på tanden.

 Henning går ved sengedynen lidt syd for Bavnodde og har perfekte forhold - han bliver derude og Michael og Gert må ud og se om han er kommet ind i en stime blanke, men nej der sker heller ikke noget.

 Senere tilbage ved Bavnodde har Niels en følger, men det er alt, der sker inden solen går ned - utroligt. Da solen forsvinder, kommer en lille stime tobis forbi og pludselig er der lidt havørreder også. Henning har kontakt, men mister den med det samme. Det samme sker for Knudsen - og så er det dødt igen.

 Det var en sej dag med masser af sol i ansigtet og øreflipperne er ildrøde. Vi må hjem til sommerhuset og snakke taktik for i morgen.

 

Så blev det onsdag og vi blev enige om at fiskene måtte være på østkysten, så vi kører til Hønseriet lidt syd for Gudhjem. Det er en strækning med mange fine skær, man vader ud til. Det skulle blæse op til 8 m/s, men det er noget stille - vinden er nærmere blot et par sekundmeter.

Vi fisker intenst nogle timer. Gert har en stor havørred, der gnasker lidt på både en Gladsax og en blyfri snaps, men den bider sig ikke ordentlig fast. Det lykkedes at få den lokket frem måske 5 - 6 gange, men så forsvinder den igen. Det var en fisk på omkring 2½ - 3 kilo...

Niels oplever også en pæn ørred, der følger efter fluen uden at hugge rigtigt.

Efter en kort pause, tager vi en time til i håbet om at få en fisk på land - men vi må give op og hjem til frokost.

Nå, hvad skal vi så prøve... det er godt nok blevet svært!

Vi bliver enige om Vang og er der ved 17 tiden. Vi fordeler os på hele strækket og fisker indtil kl. 22.00. Vi ser lidt småfisk og har lidt smånap af torsk, men de store blanke ørreder udebliver også denne aften. Henning er gået hen mod Vang og pludselig kommer der en SMS - 65 cm... og da vi kommer om til Henning, får vi den vejet til 4 kilo.

 

En meget flot kysttorsk, så vi må i gang med at lave en gang sennepssovs i morgen.

 

 

 

 

Torsdag den 23. april.

 Gårsdagens nultur skal slettes og erstattes af et blanke - det er vi alle enige om. Vinden er stadig i øst og højtrykket har bidt sig fast, så det bliver nok ikke nemt.

 Der satses på den flækkede i Salene, hvor der er pæne dønninger efter lidt vind. Det ser faktisk godt ud og pladsen er fri for andre lystfiskere.

 Niels har en følger med helt inde i det spritklare vand og lidt senere er der fisk og der gives modhug - men ak... forfanget springer og vi får aldrig at vide, hvad der var i den anden ende!

 Vi snakker med en tysker, der har fisket på Bornholm siden 1991. Han er helt enig i at østenvind og højtryk er noget "scheisse", som han siger. Fiskene er der, men uhyre vanskelige og meget selektive.

 Vi er ved at være lidt møre og bliver enige om at tage en pause og lade op til aftenfiskeri ved Bavnodde.

 Hjemme i hytten er den store kogekunst i gang med Knudsen ved roret - der fabrikeres en sennepssovs - helt fra bunden til torsk, der er kogt sammen med laurbær, hele peberkorn, salt og citron - jo Michael "Oliver" Knudsen scorer mange plus point...

 Tændte og opsatte på en blankfisk drager vi til Bavnodde og fisker som gale. Ca. en time efter solnedgang begynder der at ske noget. Niels har kastet en stor kongetobis ud over søen og i et øjebliks uopmærksomhed hugger et eller andet - Niels når ikke at give tilslag - og fisken er væk.

 Knudsen ser en god ørred omkring 3 kilo helt af vandet - og Niels har atter et godt hug... men igen hænger den ikke ordentlig ved. Knudsen har også kontakt og vi oplever alle at småtorsk også vil lege med. Det bliver igen stille og ved 23 tiden er A holdet parate til at tage hjem.

 Vi funderer noget over, hvorfor ørrederne er så svære i år og bliver enige om at vi er røget ind i havørredernes Ramadan...

 Nu er der en fiskedag tilbage - så i morgen sker det helt sikkert...

 Fredag går turen til Hammeren, der før har overrasket i sommerligt vejr. Det er "kondisko" fiskeri og ganske hyggeligt.

 Niels lokker en 45 cm's havørred til stålet på turbospin metoden. Puha - så kom der endelig en fisk mere til statistikken. Fisken genudsættes med ønske om gensyn næste år.

 Gert ser en 2 - 3 kilos helt fri af vandet og hele grejæsken prøves uden held. Fisken viser sig to gange mere, men trækker altså det længste strå.

 Vi er ved at være fiskemætte efter en skøn uge på Bornholm - ikke mange fisk denne gang, men det må tilskrives som en del af charmen. Vi kommer helt sikkert igen.

 Inden færgen i aften, skal vi nok lige en smut ned til Lufthavnen.

Efter en tur på Hammeren og efterfølgende frokost på Svaneke Bryghus, er kræfterne ved at være brugte for i år. A holdet er reduceret til Niels og Gert, der lige skal en tur ned til Lufthavnen inden turen går til færgen.
 
Vejret er som sædvanligt denne uge alt for godt - blikstille vand og ikke en sky på himlen. Små fisk viser sig lidt før og efter solnedgang, men endnu engang udebliver de grove fisk.
 
Status efter en uge... En herlig fiskeuge med masser af fine oplevelser - men hvor vi kunne ønske os lidt flere fisk. Det kommer næste år. Tak for denne gang.