Bornholm 1998 v/Gert Andersen

Dette er den sandfærdige historie om Bornholmerturen 1998. Deltagerne er som sædvanlig Michael Knudsen, Niels Nielsen, Henning Pedersen samt undertegnede.

Det er 3. år i træk, vi er afsted sammen, men nogle af os har været derovre nu for 8. gang, så vi er ved at kende forholdene rimelig godt - tror vi da. Der er ihvertfald ikke grænser for, hvor mange ørreder, der skal hives i land på de forskellige lokaliteter, da snakken går på turen derover d. 27. april.

Turen over Sverige giver mulighed for en times fiskeri ved Svarta. Efter få kast har Henning fast fisk - det starter godt - Gert kommer ilende til. Henning vælger at lade fisken slå sig af blinket, inden jeg når derhen. Han mener, jeg alligevel ville have klippet han snøre - og hentyder til mit "uheld" sidste år, hvor jeg vistnok var tæt på at være årsag til, at Henning mistede en fisk.....

Vi ankommer til Bornholm om mandagen, som storkonflikten starter. Benzin er dog ikke et problem, men folk er helt sindsyge m.h.t. at hamstre mad - vi lider dog ingen nød.

Vi får os installeret i sommerhuset - men pludselig lyder et brøl ude fra toilettet. Det er Niels, der har opdaget. at det mildelst talt hørmer af LORT.. Vi snakker om at få ringet til en smed, mens Niels pøser afløbsrens i bare for at tage den værste hørm. Henning står lidt i baggrunden, men indrømmer så at han lige har "benyttet" toilettet - og undskylder sig med, at han vist nok havde spist for mange chokolade-kiks.....Fy for pokker.

Lad os komme ud i frisk luft og fiske - det er næsten sommeragtig - 20 °C , sol og vindstille. Vi ser også fisk, men de vil ligesom ikke noget her den første dag.

Veludhvilede står vi op kl. 4.00 næste morgen. Michael har lavet "kaffe" til os, hvilket består af 2 liter vand tilsat en enkel kaffebønne - det får han ikke just ros for...Efter fornyet brygning går turen til NordVest kysten - nærmere betegnet Vang. Dagens første fangst er en velvoksen hare på ca. 3,5 kg - den smadrer ovenikøbet frontspoileren på Michaels bil - han kørte nu også noget vildt - mindst 70 km / timen - det er ret farligt på Bornholm, hvor der specielt tidlig morgen og sen aften er et enorm liv af rådyr, fugle og ikke mindst harer. Tilbage til fiskeriet......

Jeg mister en blank fisk på ca. 1,5 kg - ellers sker der ikke det helt store - bortset fra, at vi ser en garnfisker tage en 3 kilos blank fisk helt inde under land. Lidt længer nordpå ved Møllevigen ser vi også fisk, men de vil ikke noget i det gode vejr, så vi tager hjem og lader op til aftenfiskeriet ved Lufthavnen, som ligger syd for Rønne.

Pludselig er fanden løs Michael råber, så det kan høres næsten til Sverige - han klarer dog selv både at lande og genudsætte turen første ørred - en flot blank fisk på 35,5 cm.......

Måske havde de hørt Michael's råberi - ihvertfald dukker fiskerikontrollen op lidt senere og vil se vores fisketegn. Det er selvfølgelig iorden eller hvad.... NEJ - Henning havde sørme glemt sit i sommerhuset... jamen, jamen - fremstammer Henning tydelig rystet - kan jeg ikke bare komme og vise jer det imorgen ??? (og håber på at slippe for at betale en bøde på 50 kr.) - Det skal du alligevel lyder det fra de uniformerede herrer, som iøvrigt var vældig flinke. Henning slipper ikke - hverken for bøden eller vores drillerier - mødet hos Fiskerikontrollen bliver dog også videofilmet a.h.t. evt. senere bevisførelse.

Michael ser iøvrigt denne aften en rigtig stor blank fisk på den gode side af 6 kilo, som springer at vandet blot 10 - 20 meter fra ham - men hans sædvanlige held er ikke nok til at fisken vil noget. I morgen vil vi prøve Salene, der før har kastet gode fisk fra sig.

Næste morgen er vi ved Salene kl. 4.30 - det er faktisk for sent på dette tidspunkt af året, da det næsten er lyst. Både Henning og Michael har kontakt med fisk men, de er lige små nok. Hennings springer selv af krogen, men Michael's skal have en hånd - Niels beretter også om et godt hug, der viste sig at være en torsk i stegestørrelse - vi har dog stadig de store blanke til gode - men pyt med det - en morgen i Salene er altid utrolig smuk - og kysten er meget varieret fra rullesten og klipper til højre for Bobbeåen og de store sten og flade klippe-plateau'er nord for åen.

Mærkelig nok er vi overhovedet ikke stødt på nedgængere endnu, men det skyldes nok den milde vinter og så årstiden.

Hen på eftermiddagen kører vi lidt på må og få - det er bagende varmt, så ingen tror rigtig på chancen - vi havner ved Vang, som skulle vise sig at være en god ide.

Jeg vandrer helt ud til højre, hvor den stenet kyst afløses af en brat klippevæg, der forhindrer videre fremfærd. Kl. 20.45 falder hugget. Fisken er hidsig, men er kroget godt på den messingfarvede Möresild, så efter en kort fight kan jeg lande en flot blank fisk på 1,7 kg. Jeg gemmer fisken i min vest og vandre glad ind mod de andre - jeg hører en pæn fisk af vandet, den får lige tilbuddet, men værdsætter det ikke - lidt senere møder jeg Niels, som står ved "hans sten", hvor han før har fået store fisk. Niels virker lidt stille, men kan ikke dy sig og viser mig en virkelig flot blank havørred på 2,9 kg - 61 cm - ovenikøbet taget på bobleflåd / flue - så må jeg jo også gå til "bekendelse" - selvom den jo ikke fylder nær så meget. Da vi står og snakker springer endnu en fisk af vandet - det er åbenbart, når det bliver mørkt, det sker i år.

Oppe ved bilen vækker fiskene jubel og mindsandten om ikke også Michael havde fået fisk over målet - ca. 45 cm., som blev genudsat.

Så lykkedes det endeligt, hvilket fejres hjemme i hytten med Gl. Dansk og en kølig pilsner....

Vi er nu halvvejs gennem turen og har fået hul på bylden

Torsdag d. 30. april ringer vækkeuret - gårdsdagens succes med blanke fisk på 1,7 kg og 2,9 kg skal følges op. Vi kører til Balka Strand, som vi opdagede sidste år som et pragtfuldt havørredvand mad masser af blæretang, sten og flade platau'er, som man forholdsvis let kan vade på.

Vi snakker med en lokal, der kan berette om en 4,5 kg blank fisk fanget aftenen forinden. Vi ser også fisk, der springer af vandet - ganske vist småfisk, der ikke falder for hverken blink eller flue.

Syd for Snogebæk skal vi også lige prøve Bro Rev - men ak ingen fisk - og ovenikøbet har Michael tabt bilnøglen. Vi har dog en ekstra så ingen panik - og senere finder Michael da også nøglen, som var smuttet ned i hans waders.

Det er ved at være op af dagen og solen bager, så vi kører til Allinge for at handle. Der møder vi Gunnar Øllegaards mor, som inviterer os til kaffe og æbleskiver på lørdag. Vi takker ja - Lene er altid hyggelig at besøge.

Om eftermidagen begår vi en alvorlig fejltagelse - vi vil fiske ved Jon's Kapel i højt solskin og 25 °C - fy for pakker en gåtur med waders og stænger. Der er vel over 200 trappetrin ned til vandet og mindst lige så mange trin op igen - "godt vi ikke skulle slæbe på en fisk".....

Aftenfiskeriet foregår som så ofte før ved Vang - Henning mister en målsfisk og har foruden et godt træk i fluen, der sidder for enden af bobleflådet - Det er lidt synd for Henning, der ellers nu har fået styr på det med fisketegnet .....Trætheden er ved at melde sig - vi må hjem til en godnatpilsner og en lille skarp til halsen.

1. Maj.

Det er de røde faners dag - Ikke bare Danmark storstrejker - også Knudsen og Pedersen er på barrikaderne. De har siddet hele natten og passet på vores øl. De var så bange for, at andre kom og tog dem, at de fandt det klogest at drikke dem allesammen - De var også usandsynlig kloge at høre på, da Niels og jeg stod op kl. 3.30 for at køre til Dyndalen.

Efter bare 10 kast har jeg fast fisk. Fisken har taget tæt på land og ruller i overfladen. Den vil ikke gå ud, så jeg må stramme bremsen og tage chancen - Lige før den når netkanten er det slut - både fisk og blink er forsvundet - linen må há haft en skade - lad os håbe at fisken klarer sig - den var blank og på ca. et par kilo.

I salene ser vi en tysker myrde en "muggi" (farvet fisk) ved den flækkede. Vi fortsætter til fods ad kyststien til Røsted, hvor man skal vade et godt stykke ud. Niels ser en pæn fisk ude i bølgerne - måske var den efter hans neongrønne Bingo.

Over middag er strejken slut for Michael og Hennings vedkommende, så de tager med til Sose, hvor vi nyder medbragte pølser over bål - inden aftenfiskeriet ved Lufthavnen.

Solen er gået ned og kl. 21.00 har Henning fisk på bobleflådet - han råber og skriger som besat og kan kort efter lande hans føste fisk på turen - en ULK på vel ca. 40 gr.....

Vi andre har forlængst pakket sammen og venter kun på Niels, der går langt ude til venstre i den mørke nat - han ser noget slukøret ud, da han noget senere dukker op - det er gode tegn !!! Og minsandten om han ikke hiver en sølvblank ørred på 1,3 kg. op af lommen - selvfølgelig taget på bobleflåd. Ovenikøbet mistede Niels endnu en derude, så han var ikke meget for at tage med hjem, men trætheden var trodsalt ved at melde sig.

Den næste dag slapper vi gevaldigt af og lader op til aftenfiskeriet, som naturligvis skal foregå ved Lufthavnen. Vi ser og høre fisk i løbet af aftenen uden kontakt, men bestemmer os for at fortsætte efter mørkets frembrud - godt hjulpet af månen fra en skyfri himmel er det rimelig let at fiske og færdes mellem de store sten - og pludselig sker der noget....

Fiskene er nu meget tæt på os og springer ud af vandet få meter fra os - blink og bobleflåd flyver gennem luften, men de vil bare ikke tage..... Jeg skifter til en 18 gr. Hingsten Wobler, som går helt oppe i overfladen - og bang - fisk i første kast - en sølvblank ørred på 50 cm. landes og genudsættes forsigtigt. Få kast senere ... fast fisk ... denne er noget større og har hugget meget tæt på land ... den vælter ud af vandet - et ordentligt plask runger gennem natten og jeg må konstatere, at der er slap line - ærgerligt..... Jeg glemmer hurtigt den tabte fisk, da der endnu engang er fisk på krogen - den går lidt mærkelig - jeg kan ikke rigtig fornemme størrelsen.... ind kommer fisken da, og viser sig at være en torsk......

For at det ikke skal være løgn, fanger jeg endnu en torsk - men ørrederne er lige så hurtig væk som de kom - det hele skete på bare en halv time !!

Vi pakker sammen og ikke mindst Gert er i strålende humør.

Søndag d. 3. maj.

Det er sidste fiskedag - en uge går altså hurtig i godt selskab.

Vi skal lige en tur forbi Vang her den sidste dag - jeg sidder på en af de store sten og filosoferer over ugen der gik og kan næsten ikke bære, at der skal gå et helt år, inden vi ses igen. Vi fisker dog også lidt, men ingen af os ser fisk.

Aftenen går med bål og hygge ved Lufthavnen, vi venter spændt på mørket - vil der komme ørreder ind også i aften. Pludselig slår vejret om - det blæser op, bliver overskyet og begynder med finregn, så der er ingen hjælp fra månen denne aften.

Træerne gror ikke ind i himlen og det bliver kun til en enkel torsk til Niels - ørrederne er længere derude og i gang med at æde sig store og fede - vi ses næste år.

Tak for en god tur.