Bornholm 2002 - Så skidt PYT da... v/Gert Andersen

Lørdag d. 6. april kl. 2 om natten pakkes grejerne hos Knudsen – har du husket vadestaven, spørger jeg – jeg synes ikke jeg kan få øje på den... Lige et øjeblik – Knudsen må ud i garagen og lede efter staven – den er ikke rar at undvære i det Bornholmske terræn, hvor rullestenene kan være glatte som brun sæbe.

Næste stop er hos store Niels, som er med på holdet igen i år, selvom Karin vist ikke er for stolt over at skulle være alene med den bette – men når en mand skal, ja så skal han jo...

Vi når at køre et par hundrede meter og Knudsens glemte vadestav bliver bragt på bane – stop.... råber Niels – tilbage til Karin igen og der går lige 5 minutter med at finde Niels’s vadestav, som ligger godt gemt inde i skunken efter et par års dvale og hus flytning i mellemtiden.

Men bortset fra disse små detaljer er vi snart på vej over de vældige broer og er faktisk ankommet til Ystad i vældig god tid, så det bliver til en smuttur ud til Svarta, hvor vi lige skal ned og spytte i vandet.

Nå men vi må vel hellere finde færgen og lidt ad bagvejen ind i parkerer vi ved terminalen – underligt kun 4 biler skal med sådan en lørdag morgen !!! Selskabet havde haft ringet til os og lavet tiden om, da hurtigfærgen alligevel skulle sejle – var der mon gået koks i sejlplanen ??? 5 minutter før afgang var vi sammen med de øvrige bilister alvorlig bekymrede, da vi ikke kunne se nogen færge eller personale, så Poul greb mobilen og fik ringet til Bornholmstrafikken. For at gøre en lang historie kort – ja, så måtte de holde katamaranen tilbage indtil vi kom om til den rigtige færgeterminal et andet sted i byen – så snakker vi ikke mere om det.

Poul er for øvrigt sammen med Niels (2) et par nye Bornholmsdeltagere, som er kommet med nogle af dagene, da vi havde et sommerhus til 6 personer i år.

Sommerhuset ligger ved Stampen – lidt syd for Rønne. Det er i gå afstand til et par virkelige hotspots, vi fandt sidste år – nemlig Korsodde og Bavnodde, så det er klart at vi knapt nok har tid til at nyde frokosten inden stængerne rigges til.

”De fremmede” og store Niels er jo mestre udi bobleflåd og flue – og hvilken debut på Bornholm – de nærmest skovler fisk på land de første par dage. Der er mange blanke fiske på mellem 40 og 50 cm. Men Niels (2) får faktisk en rigtig flot 60 centimeters på 2,1 kg allerede efter 10 minutters fiskeri den første dag.

Fiskene er i år gennemgående blanke, selvom en del bærer præg af manglende huld efter vinterens gydning. Langt de fleste bliver sat ud igen – og vi beholder et par madfisk.

Jeg har haft et enkelt hug helt ude i kastet på en PYT’s 20 gram i grøn...... men ellers intet – jeg sværger til mine blink og woblere, og må efterhånden høre meget fra de andre, som nu alle går med bobleflåd og flue – og de har alle fået fisk på land...

De store overspringere vil uden tvivl tage både blink og woblere er min teori....

Næste morgen er det Salene nord for Gudhjem, som skal stå for skud. Vi holder ved Bobbeåen. En grøn PYT’s 20 gram bliver bundet på snøren og turen går ud mod hestestenen til højre.

Boblefolket fortrækker det lidt nemmere gå terræn hen mod den flækkede til venstre i bugten.

Det er en stille morgen – ingen vind – normalt fortrækker vi jo lidt vind, som kan gøre vandet lidt uroligt, så fiskene ikke er så sky – jeg står og falder lidt i staver denne skønne morgen, hvor duften af ramsløg kan mærkes helt nede ved vandet.

Jeg kaster alt hvad jeg kan – næsten lige ud – plump siger det og ringe breder sig i vandet, mens  jeg lader blinket synke nogle sekunder. Jeg strammer op og tager et par omgange hjem på hjulet..

 

BANG.... fast fisk - Det er sket så mange gange, at hugget kommer her og igen sker det – Altid, næsten altid er fisken også kroget vanvittig godt. Det er den også denne gang. Trekrogen sidder solidt i ”saksen” og skal næsten skæres fri (tak til VMC..)

Fisken er ikke voldsom stor, men blank og velproportioneret – 1,9 kg. fordelt på 57 cm. Åh, hvilken herlig morgenstund.....

Henne ved bilen får jeg arrangeret et par billeder og glæder mig til at hilse på de andre.

 

Denne flotte havørred blev forresten fulgt op af endnu en overspringer allerede næste dag, hvor en 60 centimers 2,4 kg. skønhed faldt for en olivengrøn Gladsax 20 gram – jo jeg var også kommet på tavlen – og mine teorier kunne ikke modbevises.

Men... de kære boblefolk kunne skam også....

Knudsen havde i Salene fået en af samme kaliber på bobleflåd i første kast, så billedet kunne lige så godt have været af hans fisk – hvis han da ikke lige havde sat fisken ud igen – men som sagt og skrevet før – vi er ikke kommet til Bornholm for at dræbe alt vi kommer i nærheden af, men beholder lidt, hvis vi ellers er heldige.

Fisken fra Salene blev i øvrigt gravet med sukker/salt lage og krydret med dild – så var den klar til at bliver spist midt på ugen.

Jeg tror faktisk, jeg fik lært de fleste at spise fisk på denne tur – ovnbagt i stanniol med enebær og persille, pandestegte havørred steaks med gulerødder og løg.

Men indrømmet – det er svært at få Christrup vænnet fra de der pålægschokolade madder. Christrup ankom for øvrigt midt på ugen, hvor de 2 nye tog hjemad. Christrup har været med B-holdet herovre et par år, men de kunne ikke ”stille hold” denne gang, så hvad gør men så... starter bilen og kører/sejler i 7 timer.. friskt gjort (men også lidt dyrt alene mand). 

Christrup nåede da også at fange en 8-9 fisk med den største på 3,3 kg. Fisken tog på en gennemløbs pirk helt ude i kastet – 0.12 mm fireline og en 25 grams kastekanon – så er vi nok ca. 100 meter ud i Østersøen og fisker over ret dybt vand – men det var ligesom at fiskene skulle hentes langt ude og den vedvarende østenvind som tiltog gennem ugen gjorde det ikke nemmere – der blev noget langt mellem fiskene.

Mange pladser blev prøvet.

Hvideodde lidt nord for Rønne. Stedet kan godt virke lidt ”badestrandsagtigt” ved første indtryk, når man holder på parkeringspladsen, men under overfladen åbenbares et sand eldorado for havørreder – store sten, tang og dybe huller ind imellem – vi ser også fisk, men langt uden for kastevidde.

På den anden side tærsker vi flere timer i bølgerne (det blæser frisk fra øst) ved Lange Skanse eller Balka lige syd for Neksø – Nogle tyskere bærer fisk op i bilerne, da vi ankommer, men vores timing rammer ikke ørredernes bidehumør.

Tilbage til Korsodde, Bavnodde, Sengedynen og Lufthavnen – alt sammen ligger mellem Rønne og Arnager  - er fiskene også blevet nærmest usynlige. Måske er de så langt ude, at vi ikke ser dem.

 

Teorien var at køligere vand oppe fra den Botniske Bugt blev presset ned og fik vandtemperaturen til at falde så meget at fiskene gik lidt længere ude – om det er korrekt ved jeg ikke – de lokale mente også at fiskene var meget langt ude og savnede i øvrigt tobiser tæt på land, så måske er det en kombination af temperatur og fødeemnernes opholdssteder.

Men klage skal vi ikke – godt 50 havørreder på land, hvoraf en 8 stykker måtte lade livet.

Tak for denne gang – håber vi ses på Bornholm år 2003.